25. srpna 2012

3. díl: WA, WWP (1999, 2001)

Po úspěšných Worms 2 přišly v letech 1999 a 2001 dva díly, které svou slávu drží dodnes. Platí to obzvlášť pro Worms Armageddon, které mnozí hráči považují za nejlepší wormíky vůbec.

Jak Worms Armageddon, tak Worms World Party se nesly v duchu Worms 2. Faktory jako jednoduchá kreslená grafika, barevné prostředí a fantastická zvuková kulisa přikovaly nejednoho z nás na několik hodin před klávesnici. Samozřejmostí tou dobou byla hra s přáteli, jak na jednom PC, tak vzdáleně, přes WormNet.

Hráči měli možnost si zahrát 33 misí ve WA a hned celých 45 ve WWP. Některé mise patří k legendárním dodnes. Jeden příklad za všechny, 9. mise Armageddonů: Water Surprise! Mise se odehrává v Paříži, nepřítel se schovává pod Eiffelovou věží a má leteckou podporu. Neváhá tak na vaše červy spustit napalmový nálet, kdykoli se cítí ohrožen. Vaši jedinou šancí je ukořistit bednu, kterou autoři umístili až na samotný vrcholek známé pařížské dominanty. Co v bedně naleznete si nechte jako překvapení (pokud patříte k hráčům, kteří tuto misi ještě nehráli). :-)

Proč si ale i 13 let stará hra udržela hráče, proč se k ní všichni rádi vrací, proč se stále pořádají turnaje? Co dělá hru tak výjimečnou oproti ostatním kouskům z továren Team17?

Je to především fakt, že hráči si mohou sami vytvářet nová herní prostředí, do hry (mapy – jak na ně jsem popsal v návodu), stejně tak jako vlastní schémata. To podporuje vznik nových módů, kterých je opravdu habaděj. :-) Připočtěme fakt, že pro WA stále vznikají nové patche a legenda je na světě.

Worms World Party je z hlediska hratelnosti stejně dobrou hrou, ale právě absence patchů, komplikovanější vytváření vlastních map a nedostatečná hráčská komunita ji staví až za Worms Armageddon. Koneckonců, přečtěte si stručné srovnání těchto dvou na našem webu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Worms: Clan Wars

Po dlouhé době se hlásíme z našeho blogu a přinášíme stručné informace o nově chystané hře, která má vyjít ve třetím čtvrtletí tohoto rok...