18. června 2012

1. díl: Worms (1995)

Psal se rok 1995, když jsem na své (již tehdy) předpotopní 386 DX s frekvencí 33 MHz poprvé spustil hru ze série Worms. Kdyby mi tehdy někdo řekl, že o 17 let později budu stále hrát jednoho z nejbližších nástupců této hry, asi bych si jen poklepal na čelo. :-)

Měl jsem to ale tušit: herní princip přinášel již od prvních chvil obrovskou porci zábavy, zvuky byly ohromující a grafika sice jednoduchá, ale přesto velmi roztomilá. Nejúžasnější ze všeho ale byly animace. Je naprosto neuvěřitelné, kolik zábavy dokázali v Team17 vymačkat z pouhých 27 pixelů, ze kterých jsou jednotliví červíci vytvoření – už tehdy jsme se váleli smíchy vždy, když se červíci zamáčknutí do země výbuchem osvobozovali silou vlastního ocásku. :-) Nabídka zbraní byla samozřejmě oproti novějším dílům omezená, přesto jsme se již tehdy mohli setkat se slavnou ovcí nebo banánovou bombou. Herní prostředí vám rovněž nebude neznámé. Ve druhé generaci červích her (Worms 2, WA, WWP) se můžete setkat s nabídkou původních terénů, které jsou označeny pomlčkou – jedná se o peklo, les, farmu, poušť a pláž.

Jaký je ale první díl červíků z pohledu současných her? Překvapivě velice hratelný, dá se říci, že ani dnes se mu nevyrovná mnoho titulů, které vycházejí na freewarové scéně. Ve srovnání s následníky hra pochopitelně pokulhává ve všech ohledech zpracování, hratelnosti ale zase tak moc nechybí. Jmenovat můžeme snad jen nedostatečné možnosti pohybu – práce s lanem je obtížná a červíci umí skákat pouze dopředu, vyšší překážky jsou pro ně tedy těžko překonatelné. Hru si ostatně můžete snadno vyzkoušet sami. Ti technicky zdatnější mohou k emulaci využít DOSBox (pokud budete chtít, napište a rád pomůžu) a od loňského roku si dokonce můžete první díl série zakoupit na Steamu. Cena 6 EUR se možná někomu může zdát vysoká, když si ale uvědomíte, že nákupem vyjádříte díky Team17 za pionýra celé vaší oblíbené herní série, možná je ještě nakonec utratíte rádi. :-)

4 komentáře:

  1. Zakoupit se da i na GOG, kde je i Worms: Reinforcement. Jestli jdou ty penize i T17 netusim, ale asi jo, jinak by ten web mel asi trosku problemy...

    OdpovědětVymazat
  2. GOG samosebou určitě spolupracuje s Team17 stejně jako s ostatními vývojářskými společnostmi, jejichž hry nabízí. Jinak Worms United, který je nabízen na Steamu, už přídavek Reinforcements obsahuje :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mate Minecraft ? tito prvni cervi se s prehledem daji postavit z krychlicek.

    OdpovědětVymazat
  4. Nemáme Imperixi. :) Ale pokud by ses do toho pustil, udělal pár obrázků, tak nám to můžeš poslat (www.wormscesky.cz/kontakty) a pak to rádi zveřejníme tady na blogu. :)

    OdpovědětVymazat

Worms: Clan Wars

Po dlouhé době se hlásíme z našeho blogu a přinášíme stručné informace o nově chystané hře, která má vyjít ve třetím čtvrtletí tohoto rok...